Ας κατασκευάσουμε το φέσι μας…

Πλησιάζει η γιορτή της 25ης Μαρτίου και πάντα στο μυαλό μου γυρίζει και ο τσολιάς με το τσαρούχι και το φέσι…. Έννοιες άγνωστες, πλέον, στα παιδιά. Μπορούμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε κομμάτια της ιστορίας μας από εύκολες κατασκευές με το παιδί μας. Μια εύκολη ιδέα, στην τάξη μου το φτιάχνουμε κάθε χρόνο, είναι το φέσι, το παραδοσιακό ¨καπέλο¨ του τσολιά μας.

Τα υλικά για την κατασκευή είναι:

  • Κόκκινο γκοφρέ
  • Μαύρο γκοφρέ
  • Κόκκινο κάνσον χαρτόνι
  • Ψαλίδι
  • Συρραπτικό ή εναλλακτικά κόλλα UHU

Κατασκευή:

Αρχικά κόβουμε κατά μήκος  από το κάνσον, μια λωρίδα πάχους περίπου 4 εκατοστών που θα γίνει το στεφανάκι – βάση για το φέσι μας.

Στη συνέχεια, κόβουμε στη μέση το κόκκινο γκοφρέ και έπειτα μετράμε και κόβουμε ξανά στα  έξι ανοίγματα ( περίπου 50-60 εκατοστά). Με το συρραπτικό ή με κόλλα , αν το κάνει μόνο του το παιδί, προσαρμόζουμε το γκοφρέ στη λωρίδα από κάνσον. Γυρίζουμε το γκοφρέ ώστε να καλύπτει τη λωρίδα και έπειτα μετράμε στο κεφαλάκι του παιδιού και κλείνουμε σε στεφανάκι.

Από το μαύρο γκοφρέ, το κρατάμε ολόκληρο, κόβουμε μια λωρίδα πάχους 10-20 εκατοστών (ένα ή δύο ανοίγματα) και το στρίβουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει καλά και στο τέλος αφήνουμε ένα κομμάτι και ψαλιδίζοντας το δημιουργούμε τη φούντα.

Στο σημείο που ενώνονται οι δύο άκρες του κόκκινου γκοφρέ συρράπτουμε την μαύρη λωρίδα και έπειτα ενώνουμε όλο το γκοφρέ τραβώντας το προς τα κάτω και τα συρράπτουμε.

Έτοιμο το φέσι για τα τσολιαδάκια μας!!   

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.