Καλή Πρωτομαγιά

Καλή Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά!!! Η πρώτη μέρα του Μαΐου και στις περισσότερες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, είναι η μέρα εορτασμού της άνοιξης!! Η γιορτή, λοιπόν της άνοιξης, έχει τις ρίζες της στις Παγανιστικές γιορτές και περιέχει και πολλά αρχαία έθιμα, που αναβιώνουν μέχρι και σήμερα.

Εκτός, από την Άνοιξη, όμως, η Πρωτομαγιά έχει και δεύτερη γιορτή. Γιορτάζεται η μέρα της εξέγερσης των εργατών, η Εργατική Πρωτομαγιά, που ξεκίνησε το Μάη του 1886 από τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο, με κύριο στόχο τη θέσπιση του οκτάωρου ωραρίου εργασίας.

Στην Ελλάδα, φυσικά και γιορτάζουμε και τις δύο υποστάσεις της Πρωτομαγιάς. Για την εργατική Πρωτομαγιά οργανώνονται συλλαλητήρια και ομιλίες. Όσον αφορά τον εορτασμό της Άνοιξης, κυρίως φτιάχνουμε στεφάνια από λουλούδια για να τιμήσουμε την ολάνθιστη γη…… Αλλά να μην ξεχνάμε ότι για να μαζέψουμε όμορφα λουλούδια πρέπει να ξεχυθούμε στους αγρούς…και πως έτσι νηστικοί θα τη βγάζαμε; Συνηθίζουμε, λοιπόν, να ψήνουμε στην εξοχή και να τιμάμε την Άνοιξη με πολύ φαγητό και διασκέδαση. Εμείς, πρώτα οικογενειακά και έπειτα με παρέες, συνηθίζαμε να γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά ψήνοντας κεμπάπ, σουβλάκια και άλλα κρέατα κοντά σε ένα πέτρινο γεφύρι, τη Γέφυρα του Σπανού όπως λέγεται, δίπλα στον ποταμό Βενέτικο. Εννοείτε, πως δεν φεύγαμε από εκεί αν δεν κάναμε και ένα όμορφο στεφάνι που έπειτα η μαμά το κρεμούσε στην εξώπορτα του σπιτιού μας. Μεγαλώνοντας…το ψήσιμο διατηρήθηκε και η διασκέδαση αλλά για κάποια χρόνια αμελούσαμε να στολίσουμε το σπίτι μας με στεφάνια… Για φέτος, όπως το βλέπω ούτε το ψήσιμο δεν θα τηρήσουμε…Είναι τόσο κοντά οι μέρες με την Κυριακή του Πάσχα και εμείς τόσο ¨μπουχτισμένοι¨από κρέατα που μάλλον με μακαρονάδα θα τη βγάλουμε…..

Εσείς τι σκοπό έχετε για την φετινή Πρωτομαγιά; Πάντως ότι και να κάνετε να περάσετε όμορφες στιγμές!! Και αν έχετε χρόνο στολίστε το σπίτι σας με ένα μπουκέτο λουλούδια ‘η ένα πρωτομαγιάτικο στεφάνι…!!

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα